Monthly Archives: June 2008

Cup Cake Clown

Yang ni sample, ada spare cupcake sikit so mulalah nak cuba-cuba. ada mirip badut tak..he..he.. thanks to uni dewi, I saw this cc at her blog.

Advertisements

Cupcake Biru…….:)

Cupcake size small #8. base cake as usual chocholate moist cake, topping butter cream.
From up left : swirl ; two tone flower (ntah bunga ape tu); blue roses ; baby theme cupcakes, kat atas tu white coklat dg bermacam bentuk: teddy bear,baby cot,booties,botol susu.

Chocolate Banana Cake

Resipi ni daripada blog diana rasa tu jangan tanya…memang sedap..terimakasih pada Diana dan tuan punya resipi 🙂
Chocolate Banana Cake
source : Rohaya
Chocolate Sponge cake:
Bole gunakan recipe chocolate sponge cake kegemaran anda
Chocolate mousse:
250 gm. Non-Dairy Whip Cream
1 tsp. Vanilla essence
1 level Tablespoon of Gelatine powder – mix together with- 4 Tbsp. water and microwave for 20 secs
50 gm. Cocoa powder mix together with 80 gm. icing sugar
1 1/2 Tablespoon of Nescafe +1 1/2 Tablespoon of hot water mix together
Method for the mousse:
(1) Beat the whip cream.
(2) Mix all the ingredients together.
Chocolate Ganache
35 gm. cocoa powder
50 gm. sugar
150 gm. Dairy whipping cream
80 gm. chocolate – chopped
30 gm. Butter
Coating for the cake (Ganache) :
Put into a mixing bowl and double boil till mixture thickens.
Cool before pouring onto cake.
3 large ripe Del Monte Bananas – slice thickly
Method to assemble the cake :
-(1) Spread 1/3 of the mousse on the first layer of sponge cake, lay the slice bananas on top and then top up with another layer or sponge, continue till the last layer of sponge is used up.
(2) Cover the whole cake with the balance mousse and keep in the refrigerator till the mousse sets.
(3) Pour the coating onto the cake and let the chocolate mixture flows down the side smoothly.
(4) Decorate the cake and put into the frige till coating sets.
(5) Slice with a warm knife and serve.
add: Saya gunakan non dairy whipping cream untuk resipi diatas .
Nescafe tu saya ganti dg chocolate powder

3 tier green roses


Wedding cake bertemakan rose hijau, Terimakasih untuk Fied dan family, yg telahpun sudi menempah cake dari Happyninie. Sebelum ni fied ada juga order fondant cake dengan birthday cake angka 2.

Selamat Pengantin Baru, selamat berbahagia, semuga berkekalan, membina keluarga sakinah ,mawaddah, rahmah. Insya Allah bahagia dunia akhirat. amin.

Happy Birthday Juni Kamelia


Birthday Cake angka 2,order daripada fied untuk beloved doughter Juni Kamelia.
Chocolate moist dengan filling chocholate ganache. Tengok tu..Juni nampak cute…..baju merah terang….
Kat atas cake tu ada juga kawan2 juni dari dunia cartoon…sponge bob, minnie, Barney..spiderman dan snow white… Happy Birthday Juni…….semuga jadi anak yang bijak dan solehah..amin

Muffin

Muffin order daripada jiran untuk majlis pertunangan. ada empat perisa, chocholate, pandan, strawberry ,dan coffee. Atas tabur almond nibs.